skip to Main Content
Sol I Xancletes En La Primera Jornada De L’Històrics 2019

Per Núria Sanz.

Que el Torneig d’Històrics és una competició d’estiu queda cada any evidenciat a les grades del Municipal del Guinardó. Sobretot a primera hora d’aquesta jornada inicial, predominen els esbufecs de calor i les mans que busquen ansioses el front per eixugar la suor. Indiferentment de si es tracta de públic més aviat casual o seguidors fidels dels tres equips que avui es disputen el pas a semifinals, tots llueixen les seves millors gales de vacances. Desfilada de bermudes i samarretes florals amb estampat de palmeres. I un calçat estrella: les xancletes.

Ja des del primer moment del Júpiter – Sant Andreu, el bon rotllo de l’estiu s’encomana fins a la gespa. Quan el col·legiat Castellet Julià dóna el tret de sortida a la 34a edició del torneig, entre els jugadors dels dos clubs barcelonins es respiren ganes d’avançar en la competició. El conjunt de Mikel Azparren surt quasi tan encès com la temperatura i el primer gol triga només nou minuts a arribar, obra de Felipe Sa. Per la seva banda, el tècnic del Júpiter es col·loca les mans en funció de visera, en una posició que mantindrà fins al final del partit. Protegint-se de la llum solar que el molesta, però també mirant de trobar els del seu equip, que cada cop es fan més petits davant l’esperit dels andreuencs.

A un minut del final, la pilota torna a la xarxa. Aquest cop enviada per Josu, que fa pocs minuts que ha abandonat la banqueta però ja ha generat un parell d’ocasions, demostrant per què és un dels referents del torneig. El partit s’endevina sentenciat a favor dels d’Azparren. Una sensació que arriba a les grades, quan els fidels del Júpiter comencen a enfilar per torns cap al bar i semblen abandonar la batalla de càntics que han disputat des de l’inici amb Els Desperdicis. Els seguidors del Sant Andreu no han entrat a l’estadi, però entonen eufòrics des del carrer Torrent de Melis, aprofitant el pendent del camp que els permet veure l’acció des de fora de l’estadi.

La sentència arriba i després d’una tanda de penals també fallida (3-0), els d’Hidalgo es queden al camp per veure’s les cares amb el campió de l’última edició del torneig: el Badalona. Quan comença el segon partit, l’ombra ja cobreix la meitat del terreny de joc, però la calor persisteix i la grada segueix viva. Molts dels que esperaven neguitosos de peu suant la samarreta d’aires hawaians s’han assegut amb una beguda fresca entre les mans. Qui no canvia de posició en cap moment és el tècnic del Júpiter, que manté els braços a l’alçada de les celles protegint-se del Sol, que encara amenaça fort a la zona de banquetes. O segueix buscant els seus jugadors? A veure si hi ha més sort en la segona disputa.

Tot i que els barcelonins eleven el nivell durant aquesta enfrontament, no passen de l’empat amb els de Badalona. Els 45’ esdevenen molt menys frenètics que els del primer partit i el marcador no anuncia cap gol. Tan bon punt sona el xiulet final, Hidalgo abaixa les mans: ja quasi no toca el Sol a la gespa del municipal del Guinardó i el seu equip ha quedat eliminat de l’Històrics.

L’últim enfrontament comença amb tot el terreny de joc enfosquit per l’ombra i poc abans d’encendre els focus. La retirada del Sol ve acompanyada de la de l’exaltament dels d’Azparren i els gols vistos en els primers minuts de torneig. Tot i això, encara hi ha qui explota la seva versió més fresca, la d’haver acabat d’arribar al camp. Un periodista s’anima a gravar una connexió a la banda del gol, a poques passes del pal esquerre custodiat per Malón. S’arrisca a rebre una pilotada, però els andreuencs no generen cap ocasió perillosa durant l’estona en què repeteix i repeteix la seqüència.

Al minut quinze, a pilota aturada, arriba el gol de Marc Carbó que classifica per la primera semifinal al ja batejat com a Rei de l’Històrics. Un autèntic golàs, el millor dels tres que deixa la primera jornada del torneig. La pilota fa les últimes rodades d’avui pel Municipal del Guinardó sense gaires amenaces en cap de les dues porteries. El 0-1 a favor dels de Juanma Pons aconsegueix desfer, fins i tot minuts abans del xiulet final, el petit assentament que Els Desperdicis han organitzat a Torrent de Melis.

D’aquesta manera acaba el primer dia de l’Històrics 2019, que ha enfrontat els equips d’un dels grups més ambiciosos de l’edició d’aquest any. I amb el Sol definitivament desaparegut i una grada quasi buida, les xancletes no deixen de ser el calçat estrella dels passadissos adjunts a la grada . Aquest cop són les dels jugadors del Sant Andreu que, havent-se afanyat a la dutxa, posen direcció a casa dient adéu a la competició. Però també acomiadant-se de l’estiu, pocs dies abans de començar nova temporada.

Back To Top