skip to Main Content
Guia Tècnica De Quatre Fenòmens Meteorològics

Qui cregui que a l’Històrics només aprenem de futbol està força equivocat. La tercera jornada del Torneig ha deixat moltes coses també fora del terreny de joc i els minuts de partit. Ha començat amençada per la pluja i, sense voler-ho, s’ha convertit en una autèntica guia metereològica de quatre fenòmens. Repassem conceptes?

Un ruixat, també denominat xàfec, aiguat, bàtec o batut, és una classe de precipitació, sovint de caràcter intens i de poca durada. La precipitació tant pot ser formada de gotes d’aigua com de calamarsa, pedra o neu. És freqüent que els xàfecs es repeteixin diversos cops, amb intervals de precipitació feble o inexistent. 

Existeix el rumor que els homes del temps mai encerten, avui ho han fet. Al Guinardó, ha caigut un autèntic xàfec, les primeres gotes del qual han començat a precipitar pocs minuts abans de finalitzar el primer partit. I ja amb un nivell de pluja intens, ha començat la tanda de penals, que s’utilitza com a criteri en una hipotètica necessitat de desempat. I ha estat precisament aquesta tanda la que ha agafat el relleu de la pluja i s’ha convertit també en un bàtec. Diversos cops, xuts intensos i breus. Fins a setze penals han arribat a xutar els jugadors del Júpiter i el Sant Andreu! Una de les rondes de penals més llargues que recordem al Torneig i que ha acabat decantant-se a favor dels quadribarrats. El Júpiter, però, ha seguit donant guerra al següent partit, tot i el cansament. I contràriament al que diu la frase feta: després de la tempesta, no ha arribat la calma. 

L’anticicló és un nucli d’altes pressions atmosfèriques. Els seus efectes sobre la superfície de la Terra inclouen cels clars, així com aire més fred i sec. A més a més, durant les hores de la nit,  els anticiclons poden ocasionar boira. 

No sabem si Gerard Boira va néixer de nit, però sí que sabem que mereixia part de protagonisme durant la tercera jornada. El Torneig ha volgut rendir homenatge a aquest jugador, que fa un parell de setmanes va anunciar la seva retirada del Vilafranca, després de dècades al futbol català en diversos clubs. Durant la celebració, l’escalf del públic i dels seus companys fins fa pocs dies, també presents a l’estadi i disputant la competició, s’han fet notar. L’anticicló Boira marxa, però deixa els seus efectes a la superfície de tots els camps de futbol per on ha passat: cel clar i aire fresc. 

La gota freda, més coneguda pels meteoròlegs com a DANA (depressió aïllada a nivells alts), és una alteració atmosfèrica d’origen extratropical, que pot provocar precipitacions violentes i intenses durant unes hores o dies, acompanyada de vent, llamps i calamarsa. Afecta superfícies molt reduïdes i segueix trajectòries imprevisibles. 

Sant Andreu és el quart districte més petit en superfície dels deu que té Barcelona. Tampoc diríem que és el districte més tropical, si és que n’hi ha algun a la ciutat. Ara bé, tenim clar que el seu equip és un conjunt imprevisible i, sovint, en el bon sentit del terme. A la tercera jornada, han aconseguit classificar-se per la segona semifinal quan semblava que el Júpiter ho tenia a la butxaca i esperava a les grades el resultat de l’últim partit de la tarda. Però la intensitat santandreuenca ha pogut, una vegada més, amb tot. El club de la gota freda s’ha alçat vencedor i no sabem si apareixerà carregat de llamps i calamarsa, però sí que vindrà amb foc. Llamas, avui capità, ben segur mirarà de liderar el conjunt cap a l’esperada final. 

La sequera o secada fa referència a un extens període en el qual una zona concreta experimenta una deficiència en el subministrament d’aigua, l’absència de pluges. Les sequeres, depenent del territori, poden durar des de pocs mesos fins a anys.

La tercera jornada, com la primera i la segona del Torneig, ha tornat a deixar empats i victòries sense gols o per la mínima. Només un partit dels sis disputats aquests dies se salva d’aquesta norma: el Terrassa – Martinenc de la primera jornada (2-1). És un dels inicis d’Històrics més sec, marcat per la poca presència de gols. I la veritat és que esperem que, com bé ha passat amb la pluja a la ciutat, arribi una bona ruixada i puguem gaudir d’una última etapa de grups i d’unes semifinals i final ben farcides de gols. 

Back To Top