skip to Main Content

El Torneig d’Històrics és el torneig d’estiu del futbol català per excel·lència, amb una llarga tradició i que gràcies a aquest recorregut s’ha convertit en el punt de trobada de tots els aficionats del futbol modest.

El FC Martinenc és l’organitzador d’aquest torneig des del seu inici, el 1984. El club del Guinardó volia festejar el seu 75è aniversari i la Junta Directiva va decidir organitzar un torneig entre els equips més històrics del futbol català modest, d’aquí el nom que ha acabat sent tota una senyal d’identitat del Torneig.

Corria la primavera del 1983, i en una reunió de la Junta Directiva del FC Martinenc es planejaven els diferents actes de commemoració dels 75 anys del Club.

Era l’època emergent dels tornejos d’estiu, arreu de l’Estat: el Teresa Herrera (organitzat pel Deportivo de la Coruña), el Ramón de Carranza (del Cadiz) i, com a referent molt més proper, el Trofeu Joan Gamper, del FC Barcelona, entre d’altres.

El Futbol Club Martinenc tenia la intenció d’organitzar un torneig d’estiu per commemorar la data tan assenyalada dels seus 75 anys. El Club va demanar aleshores la col·laboració del clubs més propers, rivals però a la vegada amics.

Historia del torneigDavant de la resposta positiva, es va començar a preparar un torneig d’estiu amateur, amb equips de barri com el mateix Martinenc, el Sants, el Júpiter, l’Europa, el Sant Andreu, el Poble Sec, l’Horta i d’altres de propers, com el Badalona.

La primera edició del Torneig formà part de les festes del 75è aniversari del Club. Es va celebrar de manera molt brillant, amb una gran afluència de públic, deixant molt enrere les previsions més optimistes.

La premsa de l’època se’n va fer ressò i li va donar suport. A més, l’assistència de diferents autoritats acabava de donar prestigi protocol·lari i institucional.

Tant va ser l’èxit que els mateixos clubs participants van ser els “culpables” de tornar-lo a celebrar l’any següent, davant la insistència de repetir la mateixa fórmula.

D’una manera involuntària acabava de néixer el primer torneig d’estiu del futbol català.

Un Torneig en què els socis, sòcies, aficionats i aficionades dels equips amateurs podien veure per primera vegada les novetats d’aquella nova temporada: nous jugadors, fitxatges prometedors, entrenadors debutants…

I així s’ha anat celebrant any rere any, fins arribar a l’actual edició. Només s’han fet tres excepcions des del 1984, motivats pels Jocs Olímpics de Barcelona, primer, per obres al Guinardó, després, i per les conseqüències de la pandèmia, en l’últim estiu sense Històrics, el del 2020. El 2008, a més, es va incorporar la celebració del Torneig femení, que malgrat viure una interrupció de vuit anys es reprenia el 2018 i té l’objectiu d’equiparar equips i estructura de la competició masculina a mitjà termini.

L’Històrics, per tant, continua ben viu. El Torneig amateur més important de Catalunya és ja un referent i un orgull per a tots els que hi participen cada any.

Back To Top